Women’s Rights Coffee – Kaffet halva världen längtat efter

Det finns många kvinnor i den globala kaffeindustrin. Men de är i allmänhet inte bakom skrivborden, de är ute på fälten och sliter för småpengar. Vi är många som tycker det är dags att ändra på det och därför är det med stolthet vi på Eguale nu kan lansera ”Women’s Rights Coffee”. Av kvinnor. För kvinnor. Men till alla människor som tror på jämlikhet och rättvisa.

Flera undersökningar visar att kvinnor är duktiga på att driva företag och lyfta sina familjer och samhällen ur fattigdom. Ofta är de duktigare än männen. Kvinnorna sköter många gånger upp mot 70 procent av arbetet i odlingen medan det allt som oftast är männen som tar emot betalningen för skörden.

Eguale Women’s Rights Coffee kommer från kvinnorna i kooperativet Unicafec i Peru. Unicafec är ett litet sammansvetsat kooperativ med ca 400 medlemmar i San Ignacio-provinsen i Peru, som odlar ekologiskt och Fairtrade-certifierat kaffe av hög kvalité. Lite drygt en fjärdedel av medlemmarna i kooperativet är kvinnor och Eguale Women’s Rights Coffee är fullt spårbart till dessa kvinnoodlare. Kaffet inkluderar en extra premie för kvinnors utveckling och innefattar ett arbetsprogram för jämställdhet och blir på så sätt ett verktyg att utjämna skillnaderna mellan kvinnor och män. Det ger kvinnorna bättre självkänsla och beslutsfattandeförmåga och ökar medvetenheten om kvinnornas roll i kaffeindustrin, och behovet av jämställdhet.

Produktiviteten och kvaliteten i produktionen ökar också. Kvinnornas inflytande gör att mer resurser investeras i sjukvård, utbildning och investeringar i hemmet och i produktionen. Den extra premien, öronmärkt till kvinnorna, har bland annat bidragit till investeringen av så kallade ”Polytunnels” för kaffetorkning. Tidigare torkades kaffet direkt på marken, och när det regnade kunde bären bli mögliga. Polytunnels har gjort det möjligt för kaffet att torka oavsett väder och har förbättrat kvalitén avsevärt.

Kaffet finns att köpa som hela bönor eller bryggmalet. Det är mellanrostat, har en frisk syrlighet med inslag av nypon och en trevlig ton av nöt i eftersmaken.

Genom att köpa Eguale Women’s Rights Coffee stödjer du en grupp duktiga kvinnliga entreprenörer. Vårt kaffe är dessutom dubbelcertifierat, både ekologiskt och Fairtrade. Därför kan du vara säker på att det är odlat på ett ansvarsfull sätt mot människan och planeten. Och odlarna kan sälja sitt kaffe till ett skäligt pris.

För dig som återförsäljare finns kaffet att köpa hos Sackeus AB. Privatpersoner hittar kaffet på eguale.se eller i dagligvarubutiker som idag säljer andra Eguale-produkter. Kontakta oss gärna om du vill tipsa oss om en butik där du skulle vilja köpa Eguale Women’s Rights Coffee.

Eguale Women's Rights Coffee from Eguale on Vimeo.

Join the discussion One Comment

  • Birgitta W Lindqvist skriver:

    Hej! Jag jobbar som lärare på Almåsgymnasiet och planerar ett event på Brygghuset i Borås med tema de globala målen. Som föreläsare kommer Tina Frisk för att tala om hennes projekt för kvinnor i Kenya. Kvinnorna tillverkar traditionella smycken som säljs i Sverige och pengarna går direkt tillbaka. Torsdagen 31 maj kl 15. Vi har tänkt att bjuda in olika föreningar etc som arbetar för hållbarhet och fairtrade tex som har möjlighet att ha en monter/bord i lokalen.
    Vill ni vara med?
    Hälsningar
    Birgitta W Lindqvist

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.