Skip to main content

Våra producenter gör vårt arbete möjligt

Våra producenter är de som gör vårt arbete möjligt och våra produkter så fantastiskt goda. Innehållet i våra produkter är noga utvalt från små producenter i utvecklingsländer. Deras arbete med fair trade och strävan efter att förbättra sina levnadsvillkor gör det möjligt för oss att kunna leverera goda kvalitetsvaror till den svenska marknaden på ett sätt som är bättre för både människor och jordklotet vi lever på. Överallt i världen finns människor som vill göra världen till en bättre och mer rättvis plats. Det är också dem vi vill hjälpa och jobba med.

Unicafec

UNICAFEC är ett litet sammansvetsat kooperativ med ca 400 medlemmar i San Ignacio-provinsen i Peru, som odlar ekologiskt och Fairtrade-certifierat kaffe av hög kvalité. Lite drygt en fjärdedel av medlemmarna i kooperativet är kvinnor och det är dessa kvinnor som är odlarna bakom Eguale Women’s Rights Coffee. Kvinnokaffet är fullt spårbart till kvinnoodlare, inkluderar en extra premie för kvinnors utveckling och innefattar ett arbetsprogram för jämställdhet. Women’s Rights Coffee är på så sätt ett verktyg att utjämna skillnaderna mellan kvinnor och män, genom att kvinnor organiserar sig, äger mark och fattar beslut som rör ekonomin i hushållen och i samhället där de bor. Det ger kvinnorna bättre självkänsla och beslutsfattandeförmåga.

Vill du se bilder från Unicafec? Besök vårt bildgalleri.

Franciskanermunkar och Romer i Rumänien

Lavendeloljan Flower of Hope är producerad av romer i ett av Rumäniens fattigaste områden. Tack vare ett samarbete med Franciskanermunkar kan de framställa en produkt som bidrar till nya arbetstillfällen och bekämpar extrem fattigdom. Inkomsterna för oljan går förutom till löner också till att utveckla sjukvård, skolor och andra nödvändigheter som rinnande vatten och toaletter.

Vill du se bilder från projektet i Rumänien? Besök vårt bildgalleri.

Fedecares

FEDECARES består av kaffeodlare från 134 lokala odlarföreningar i 13 provinser i Dominikanska Republiken. Kooperativet bildades 1976 och är en av pionjärerna inom Fairtrade-certifierat kaffe. FEDECARES stöttar sina medlemmar med utbildning och teknisk support för att alltid hålla en hög kvalitet på odlingen av bönorna. De bidrar också till en bättre livskvalitet för sina medlemmar genom att investera i infrastruktur, öka samarbetet mellan odlare och främja ekologiska metoder. På grund av utbrotten av La Roya; en svampsjukdom som angriper kaffeträdets blad och leder till att kaffebusken ”rostar” och till slut dör, kan odlarna i Fedecares inte leverera kaffe till oss för närvarande. Vi står i tät kontakt med kooperativet och hoppas kunna återuppta våra inköp så snart de har möjlighet att skörda nya bönor. 

Vill du se bilder från Fedecares? Besök vårt bildgalleri.

UCIRI

UCIRI, Union of Indigenous Communities of the Isthmus Region, är ett odlarkooperativ som sedan 1982 organiserat småbönder bland fyra indianfolk i södra Mexiko. Idag består UCIRI av mer än 2500 medlemmar i 49 olika byar belägna i de vackra bergssluttningarna i delstaten Oaxaca. Det var hos UCIRI som handelsprincipen fair trade skapades genom Francisco van der Hoff Boersma. UCIRI är delägare i Sackeus AB sedan 2001.

Vill du se bilder från UCIRI? Besök vårt bildgalleri.

Idulgashinna Bio Tea Garden

Detta är världens första ekologiskt certifierade teodling och ligger på södra Sri Lanka på upp till 1900 meter över havet. Teodlingen försörjer upp emot 500 familjer uppdelade i olika distrikt. Med hjälp av Fairtrade-premien har arbetarna och deras familjer fått tillgång till bland annat ett datacentrum där det finns möjlighet att gå kurser i datorhantering och internet. Premien har också investerats i daghem där deras barn får vistas under arbetsdagarna, äldreboende samt tillgång till fri sjukvård. Arbetarnas förutsättningar till ett bättre liv förbättras på så sätt i projekt efter projekt.

Vill du se bilder från Idulgashinna Bio Tea Garden? Besök vårt bildgalleri.

El Ceibo

El Ceibo startade 1977 och är ett kakaokooperativ som idag består av runt 1200 medlemmar som är certifierade enligt ekologisk produktion och Fairtrade (FLO). Fairtrade-premien investeras i bland annat utbildning, hälso- och sjukvård samt pensionsfonder för medlemmarna. Namnet El Ceibo kommer från ett träd som växer i djungeln och som ständigt producerar nya skott. Trädets förmåga att överleva och förnyas är egenskaper som också återfinns hos kooperativet varför namnet passar så bra.

Canaan

Canaan Fair Trade i Palestina säljer olivoljor och smådelikatesser som produceras av mer än 1700 småskaliga odlare, organiserade i bykooperativ, och representerade av Palestine Fair Trade Association. Tack vare kvalitet och smak samt hårt arbete har Canaan Fair Trade lyckats etablera en marknad långt utanför hemlandet och idag exporteras olivolja, oliver, tapenade och andra produkter till en rad marknader över världen. Produkterna är certifierade av Fairtrade vilket innebär att odlarna får en skälig lön för sitt arbete.
Vill du se bilder från Canaan? Besök vårt bildgalleri.

Eswatini Kitchen

Eswatini Kitchen i Swaziland förädlar frukt och grönsaker till högkvalitativa marmelader, chutneys och kryddsåser utan tillsatser eller konserveringsmedel. Organisationen tror på, och drivs av, att världen kan bli en bättre plats att leva på genom att följa principer för rättvis handel. Själva praktiserar de fair trade genom att bland annat skapa möjligheter för ekonomiskt utsatta grupper, betala sina anställda en skälig lön och ta ansvar för miljön. Eswatini sysselsätter ungefär 300 personer i Swaziland och allt överskott från verksamheten går till projekt drivna av NGO-organisationen Manzini Youth Care (MYC) som stödjer mer än 2000 marginaliserade barn och ungdomar i Swaziland.
Vill du se bilder från Eswatini? Besök vårt bildgalleri.