Lavendelolja – av romer, för romer

By 30 maj, 2017Producenter

Bilden är tagen av prästen Mikael Ringlander, vid ett besök vid lavendelodlingen i Rumänien.
Fler av Mikaels vackra bilder hittar du längre ned i inlägget. 

 

Genom att köpa lavendeloljan Flower of Hope gör du en insats för en folkgrupp som tillhör de allra mest förtryckta i Europa. Oljan produceras av romer i Rumänien. 

Romernas situation har knappast undgått någon. Att ett helt folkslag stöts ut, förtrycks och marginaliseras enbart på grund av sin etnicitet är fullständigt oacceptabelt. Att det händer inom EU, i en union där Sverige och ytterligare några av världens rikaste och mest välmående länder samarbetar för fred och ökat välstånd, är inget annat än ett katastrofalt misslyckande.

Många i EU känner till romernas förtvivlade situation, men det fåtal åtgärder som vidtagits från officiellt håll har inte givit några konkreta förbättringar.

Som tur är, finns det andra krafter än de officiella. En grupp franciskanermunkar i nordöstra Rumänien, den region som många romer betraktar som sin hemvist, har etablerat ett fantastiskt arbete i området. De har byggt upp ett socialt center, men också tagit över en handelsträdgård där de nu bedriver lavendelodling med enbart romska arbetare. Lavendeln pressas till lavendelolja, och det är denna olja som nu lanseras på den svenska marknaden under namnet Flower of Hope, i ett samarbete mellan romer, Franciskanerordens munkar i Moldova, Svenska kyrkan och Sackeus.

 

Framtidstro

Lavendelolja kan användas för sin väldoft, men sägs också ha lugnande och smärtlindrande egenskaper. Prova några droppar i badvattnet för doftens skull, eller blanda några droppar med solrosolja vid massage. Oljan är starkt koncentrerad, och räcker länge. 3-4 droppar i 1 dl solrosolja blir en jättefin bodylotion. Det finns många användningsområden.

För romerna i nordöstra Rumänien handlar lavendeln inte främst om väldoft eller guldkant på tillvaron. Den handlar om en möjlighet att med eget arbete bryta det ok av fattigdom och utanförskap som man levt under så länge. Under många år har deras största möjlighet att påverka sin egen framtid varit att ta sig till Sverige och andra rika länder för att tigga ihop pengar – pengar som sedan använts för att bland annat bygga och renovera bostäder i hemlandet.

Lavendelodlingen sysselsätter än så länge bara en mindre grupp människor, men vi hoppas att detta är början på något större. Vi hoppas att verksamheten kan växa och generera fler jobb, men kanske ännu viktigare: ingjuta framtidstro i en grupp människor som prövats hårt. Framtidstro och mod som hjälper romerna att få mer kontroll över sin egen situation, och kanske till och med kan inspirera människor att starta nya företag och andra verksamheter.

Bilderna nedan är tagna i Rumänien av Mikael Ringlander vid handelsträdgården Green Time och Olympic Village, ett gammalt kollektivjordbruk som myndigheterna i den rumänska staden Roman gjort om till boende för romer. Klicka på respektive bild för att få se den i större format!

Join the discussion 4 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.