Skip to main content

Pionjär inom rättvis handel

Sackeus startade 1976, och redan då var syftet att etablera handel med små producenter i länder med utbredd fattigdom, för att stimulera utveckling och bekämpa fattigdom i drabbade områden. Idag har bolaget utvecklats till en heltäckande kvalitetsleverantör med fullt fokus på fair trade, kvalitet och god smak.

Introducerar idén om fattigdomsbekämpning genom rättvis handel

Sackeus grundades 1976 av Diakonia (dåvarande Frikyrkan Hjälper) och blev ett aktiebolag 1986 genom samarbete med Svenska Kyrkans Mission och Lutherhjälpen. Redan från starten var idén att genom handel med små producenter sträva efter att förbättra levnadsvillkoren för människor i tredje världen. 1976 var begreppet

fair trade i stort sett helt okänt på den svenska marknaden. Sackeus var en av de allra första aktörerna att introducera idén om fattigdomsbekämpning genom rättvis handel. Idag är Sackeus en väl etablerad livsmedelsgrossist och säljer fair trade-produkter under en rad olika varumärken till restauranger, caféer,

dagligvaruhandel, specialbutiker och direkt till konsument genom webbshopen fairtradecompany.se. Sedan 2001 är Sackeus AB delägt av det mexikanska kaffeodlarkooperativet UCIRI, som är företagets huvudleverantör av råkaffe.

Från ett hörn i församlingshemmet till var mans skafferi

När Sackeus tog sina första steg på den svenska marknaden var rättvis handel en angelägenhet som berörde en liten, men engagerad grupp människor. Idag känner de allra flesta konsumenter till idén om fair trade. De första produkterna såldes i smala kanaler, till exempel från ett bord i ett församlingshem i en svensk kyrka.

Idag finns Sackeus produkter i stora dagligvarubutiker, såväl som i nischade specialbutiker samt på restauranger och kaféer. Svenska konsumenter blir allt mer medvetna om möjligheten att använda sin egen konsumtion för att bekämpa fattigdom. Det är en utveckling som gläder oss på Sackeus – allt vårt arbete genom åren börjar äntligen ge frukt.

Samtidigt finns det enormt mycket kvar att göra, och vi kommer inte att luta oss tillbaka. Kampen mot fattigdomen, och för mer ansvarsfull konsumtion, går vidare. Vi vet att vår roll är viktig – men din insats som ansvarsfull konsument är minst lika viktig. Tillsammans kan vi förändra världen!

Information om personuppgiftsbehandling

Sackeus AB behandlar personuppgifter i enlighet med svensk lag. När du får dina personuppgifter registrerade eller på annat sätt behandlade har du rätt till viss information.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter här.

Se bilder från våra producenter i vårt bildgalleri

Se vårt bildgalleri