Skip to main content

Två steg framåt, ett steg bakåt

By 10 februari, 2010Producentresor

  

 -På besök hos odlare och tillverkare av Exotic manioc chips som just nu försöker certifiera sin tillverkning som ekologisk.

Mirasas nya fabrik för chipstillverkning i Sukabumi söder om Jakarta är en liten hantverksmässig anläggning med tjugotalet anställda. Anläggningen stod klar sent i höstas och efter inspektion av IMO utifrån både eko- och fair trade kriterier så var det nu dags att börja exportera ekologiskt certifierade chips till Europa. Om det inte vore för att den godkända marken som hyrts för den ekologiska odlingen nu blivit såld!

Att äga sin mark är för många indonesiska småodlare bara en dröm, särskilt här på Java där befolkningstrycket gör marken mycket eftertraktad. Trots att man brukat jorden i generationer har ägandet på olika sätt hamnat hos mer välbeställda landsmän ofta boende i huvudstaden. Så tills Mirasa kan köpa en bit mark för certifierad odling så får odlare på annan hyrd och ocertifierad mark leverera manioc/cassava för Mirasas chips. Positivt är att manioc/cassava är en mycket tålig rot, vilket innebär att odlingen alltid sker fri från bekämpningsmedel. Dock kvarstår osäkerheten kring framtida odlingsmöjligheter…

 

I ett jättelikt ”rivjärn” skrubbas manocen/cassavan ren innan den skivas. Efter det separeras skivorna för hand inför friteringen. 2 minuters fritering sen över till sorteringbordet och slutligen packas chipsen.

/Linda

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.