Skip to main content

Prisjustering. Odlarnas skydd för framtidens kaffe stärks.

By 9 augusti, 2023Okategoriserade

Kaffeodlarnas skydd för framtidens kaffe stärks.
Fairtrade International höjde minimipriset på kaffe den 1 augusti 2023.

Ett välkommet beslut för alla odlare som kämpar mot klimatförändringar och höga kostnader. Senast Fairtrade ändrade minimipriset på kaffe var 2011. Sedan dess har både produktionskostnaderna och klimatutmaningarna ökat kraftigt – därför är behovet av förändring stort.

Det stärkta skyddet innebär en höjning av Fairtrade minimipris på kaffe från 1,40 till 1,8 US dollar per pound för Arabica-bönor och från 1,00 till 1,20 US dollar per pound för Robusta. Samtidigt höjdes premien för ekologiskt Fairtrade kaffe med 0,10 US dollar per pound. Minimipriset gäller när världsmarknadspriset är så lågt att odlarna riskerar att gå back på sin produktion.

Som en följd av det ökade priset på Fairtrade och ekologiskt kaffe genomför vi en prisjustering med 11,00 kr per kilo kaffe på samtliga varumärken Eguale, Cafe Organico, och Sackeus Himmelskt Gott. Höjningen träder i kraft den 9 september 2023.

För odlarna innebär ett stärkt skydd en möjlighet att bekämpa problem som stigande inflation, prisfall samt kostnader relaterade till klimatförändringar. Det ger en rättvis inkomst som går att leva på och samtidigt ta sig an det hårda arbetet med hållbar omställning – för att säkra framtidens kaffe.

Tack att du är med oss på den goda resan och säkrar odlarnas möjligheter till hållbar produktion av kaffe under schyssta villkor.

Om ni vill veta mer om hur vi kan stärka ert hållbarhetsarbete finns vi här.

Med vänliga hälsningar,

Jens, VD

 

Läs gärna mer i nedanstående länkar om bakgrunden till prisjusteringen och hoten mot framtidens kaffe.
Det är nu mer än någonsin viktigt att fortsätta göra hållbara val.

https://www.fairtrade.net/news/fairtrade-increases-coffee-minimum-price-as-farmers-face-mounting-economic-and-climate-pressures

https://fairtrade.se/wp-content/uploads/2023/05/Kafferapport-2023.pdf

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.