Skip to main content

Till minne av Fransisco Van der Hoff

Det är med stor sorg som vi idag meddelar att fader Francisco Van der Hoff somnat in natten till den 13 februari i Lachiviza, Ixtepec, México.

Grundaren av kooperativet UCIRI, arkitekten bakom Fairtrade-principen och mycket mer därtill. En äkta hjälte, inspiratör och absolut förebild som genom sitt osjälviska arbete skapat så mycket för miljoner odlare och anställda i fattiga delar av världen. En sorgens dag för alla som kämpar för rättvisa, respekt och medmänsklighet.

Jag mötte Francisco första gången 2001, och redan då var han en legend inom den globala rättvishandels-rörelsen efter att ha grundat UCIRI 1982, och 1996 skapat förutsättningarna för affärsprincipen som vi idag känner som Fairtrade.

Han kom sedan att besöka Sverige flera gånger under de drygt 20 år följde, bland annat i samband med UCIRIs delägarskap i Sackeus AB. Hans ödmjukhet och eftertänksamma sätt präglade hans person. Hans rättvisepatos och bestämda vilja att förbättra livet för de allra fattigaste och mest utsatta – det var hans drivkraft. Det tomrum Francisco lämnar efter sig blir omöjligt att fylla men hans gärning lever i högsta grad vidare.

Tack Francisco. Tack för att du visat oss att förändring är möjlig och att rättvisa och hopp ständigt är värt att kämpa för.

Jens Baagöe
VD, Sackeus AB

Läs mer om kaffeodlar- kooperativet UCIRI.
Världens första Fairtrade-kooperativ och grundare av handelsprincipen Fair Trade.

Se gärna denna film om Fransisco från UCIRI.

Fransisco

Till minne av Fransisco Van der Hoff (13/7-1939  – 13/2 2024)

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.